A csikung és a csi kibocsátás gyógyászati alkalmazása

A CSIKUNG ÉS CSI KIBOCSÁTÁSÁNAK GYÓGYÁSZATI ALKALMAZÁSA EMBEREKEN, ÁLLATOKON, SEJTKULTÚRÁKON ÉS NÖVÉNYEKEN

Válogatott tudományos kutatások áttekintése (Szerzők: Kenneth M. Sancier, PhD, Bingkun Hu PhD)

A teljes, 11 oldalas cikkből részleteket közlök, a cikk angolul elolvasható az alább mellékelt pdf segítségével. A teljes cikk az American Journal of Acupuncture 1991-es kiadványában jelent meg.

A CIKK HITELES FORRÁSA

Összefoglalás: “Az elmúlt években sok tanulmány foglalkozott azokkal a megszervezett vizsgálatokkal, amelyek a csikung tudományos alapjait kutatják. A legtöbb beszámoló kínai nyelven készült és Kínában volt publikálva. A nyugati kutatók és orvosi szempontból gyakorlók javára szolgál, hogy kiválasztottuk és megvitattuk azokat a tudományos beszámolókat, amelyek a csikung gyakorlás és a csi kibocsátás hatására vonatkoznak és prezentálva voltak két nemzetközi konferencián is 1990-ben.

A beszámolók dokumentálják a csikung gyakorlásának orvosi jelentőségét és számos jelentős változást, amikor a csikung gyakorló vagy “mester”(értsd: csikung gyakorló kivételes képességekkel) csit bocsát ki élő szervezetekre: emberre, állatra, növényre, sejtkultúrákra. E beszámolókban a kutatások jellemzője, hogy az eljárások során követték a kielégítő tudományos protokollt.”

 A csikung egyik összetevője a hagyományos kínai orvoslásnak és történelme több ezer évre tekint vissza. Általánosságban a csikung támogatja az egészséget. Fizikai és mentális gyakorlatok által gyógyít, amely  hozzájárul a csi  – életenergia – egyensúlyához a szervezetben.  A csi működésének  kétféle módját vitattuk meg a csikungban: 1., belső, és 2, külső működés.

A belső csikung fejleszti az egészséget és az öngyógyulást az egyéni gyakorlások által. Csikung gyakorlatok széles skálája  létezik, melynek célja  a belső fejlődés. A legtöbbet használt  elemek: a légzőgyakorlatok, a mély relaxáció, meditáció, vizualizáció, testtartások, mozdulatok és bizonyos önmasszázs-technikák.

A külső csikung jelenti a csi kibocsátását a csikung “mester” (csikung gyakorló kivételes képességekkel) által, melynek célja hatással lenni önmagán kívül valaki vagy valami másra; oly módon, hogy a folyamat nem hasonlít orvosi eljárásra vagy kezelésre. A páciens állapota  befolyásolható (vagy gyógyítható) az által , hogy  a csikung “mester” kibocsátja a csit azzal a céllal, hogy egyensúlyba hozza a páciens csijét.

Az elemzés célja hogy a nyugati világ tudósai számára elérhetővé tegyenek egyfajta áttekintést az orvosi csikunggal kapcsolatos sokrétű és minőségi tudományos kutatásokról. A csikunggal kapcsolatos kutatások és információk elsősorban Kínában voltak publikálva és a tudományos konferencia témáinak olvasata csak Kínában voltak elérhetőek. 

A csikung gyakorlás és a nyugati medicina együttes alkalmazásának eredményei

MAGAS VÉRNYOMÁS BETEGSÉGEK ESETÉBEN

Klinikai megfigyelések 204 magas vérnyomással küzdő páciens esetén, akiket csikunggal kezeltek. A csoportot véletlenszerűen ketté osztották, az egyik csoport gyakorolni kezdte a csikungot és csökkentett mennyiségű gyógyszert kapott. A másik csoport nem csikungozott, és normál dózisban szedte a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket.

6 hónap után a csikung gyakorlók  esetében a Dopamine β-hydroxylase (DBH) aktivitása csökkent (Szerk. A mellékvese velőállománya termeli a „stresszhormonokat”, az adrenalint, noradrenalint és a dopamint), a HDL- (Szerk. “jó”-koleszterin) szint növekedett. A vér viszkozitása, valamint a trombocita-aggregációja (Szerk. vérlemezkék felszaporodása) javult. A vérnyomásnak a stresszre történő túlzott reakciója csökkent.

A 6 évvel későbbi utánkövetés megmutatta, hogy az érkatasztrófából bekövetkező halálesetek aránya összesen 17,3% volt, ez a csikungot gyakorlók esetében 11,5%-ot jelent, míg a nem gyakorlók esetében jelentősen többet: 32,0% volt az elhalálozás.

(A csikung-hatástanulmány a  vér kémiájának változására, valamint  a magas vérnyomásból fakadó halálesetek tendenciáinak vizsgálatára irányult.)

A kutatók megállapították, hogy a csikung fontos szerepet játszik a szervezet önszabályozó képességének fejlesztésében, a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) kockázatok csökkentésében, valamint az érkatasztrófák megelőzésében (stroke) is.

A tanulmány bemutatja a csikung és a nyugati orvostudomány együttes alkalmazásának eredményét és hasznát.

A csikung gyakorlás és a nyugati medicina együttes alkalmazásának eredményei

ROSSZINDULATÚ DAGANATOS MEGBETEGEDÉSEK ESETÉBEN

Figyelemre méltóak azok a tudományos kutatások is, amelyek a kínai és a nyugati orvoslást együtt alkalmazzák és ezen belül tanulmányozzák a csikung gyakorlatok terápiás hatásait előrehaladott rosszindulatú rákos megbetegedések eseteiben is.  6 hónapon keresztül 97 beteg gyakorolta rendszeresen a csikungot, miközben gyógyszeres kezelésben is részesültek. A kontrollcsoport 30 betegből állt, akik kizárólag gyógyszeres kezelést kaptak.

CSIKUNGOT GYAKORLÓ ROSSZINDULATÚ DAGANATOS BETEGEK CSOPORTJA – 6 HÓNAP ALATT

 • 82%-ban nyerte vissza az erejét,
 • 63%-ban javult az étvágya és
 • 33% szabadult meg az emésztőszerv-rendszeri bántalmaktól (pl. hasmenés),
 • 50%-uknál pedig több, mint 3 kg súlygyarapodás volt tapasztalható.
 • Az immunrendszer számára nélkülözhetetlen falósejtek –  fagociták száma 12,3%-ban NÖVEKEDETT
 • 97-ből  93 betegnél normalizálódott  a vörösvértest (eritrocita)-süllyedés
 • 97-ből  20 betegnél normalizálódott a májfunkció

NEM CSIKUNGOZÓ, CSAK GYÓGYSZER SZEDŐ KONTROLLCSOPORT – 6 HÓNAP ALATT

 • erőnlét javulás: 10%
 • étvágy javulás: 10%
 • emésztőszervrendszer javulása: 6%
 • testsúly-gyarapodás: 6%
 • Az immunrendszer számára nélkülözhetetlen falósejtek –  fagociták száma7,9%-kal CSÖKKENT.
 • 30-ból 3 betegnél normalizálódott  a vörösvértest (eritrocita)-süllyedés
 • 30-ból 2 betegnél normalizálódott a májfunkció

A fentebbi adatok mutatják a  csikung gyógyászati jelentőségét a nyugati orvoslással kombinálva.

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: telegram
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: reddit

Vélemény, hozzászólás?

Góra Edina

Góra Edina

2001-ben, életem totális mélypontján találkoztam a csikunggal. A csikung segített abban, hogy a lejtő legaljáról el tudjak indulni felfelé. Tanultam magyar, ukrán és kínai mesterektől, akiknek hálás vagyok a tanításért. Ma már a magam útját járom. A közel két évtizedes gyakorlás alatt fokozatosan érlelődött meg saját csikung irányom, a Ningcsing Csikung, amelyet szeretettel adok át a fejlődni vágyóknak. E weboldal célja, hogy a csikung csodálatos önfejlesztő útját minél többen megismerjék és gyakorolják, lehetőleg nap mint nap.

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: telegram
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: reddit

Tudatosság és önfejlesztés

Orvosi kutatások, gyógyulás

Érdekel, mi ez az egész!

Kevesebb feszültséget és több vitalitást szeretnék!

Most belevágok!

Szeretném elkezdeni az Ingyenes Mini-Programot!
Ugrás a programhoz!
KÉRDÉSED VAN?
A képre kattintva írhatsz nekem. Igyekszem mihamarabb válaszolni!