A csikung és a csi kibocsátás gyógyászati alkalmazása

A CSIKUNG ÉS CSI KIBOCSÁTÁSÁNAK GYÓGYÁSZATI ALKALMAZÁSA EMBEREKEN, ÁLLATOKON, SEJTKULTÚRÁKON ÉS NÖVÉNYEKEN

Válogatott tudományos kutatások áttekintése (Szerzők: Kenneth M. Sancier, PhD, Bingkun Hu PhD)

A teljes, 11 oldalas cikkből részleteket közlök, a cikk angolul elolvasható az alább mellékelt pdf segítségével. A teljes cikk az American Journal of Acupuncture 1991-es kiadványában jelent meg.

A CIKK HITELES FORRÁSA

Összefoglalás: “Az elmúlt években sok tanulmány foglalkozott azokkal a megszervezett vizsgálatokkal, amelyek a csikung tudományos alapjait kutatják. A legtöbb beszámoló kínai nyelven készült és Kínában volt publikálva. A nyugati kutatók és orvosi szempontból gyakorlók javára szolgál, hogy kiválasztottuk és megvitattuk azokat a tudományos beszámolókat, amelyek a csikung gyakorlás és a csi kibocsátás hatására vonatkoznak és prezentálva voltak két nemzetközi konferencián is 1990-ben.

A beszámolók dokumentálják a csikung gyakorlásának orvosi jelentőségét és számos jelentős változást, amikor a csikung gyakorló vagy “mester”(értsd: csikung gyakorló kivételes képességekkel) csit bocsát ki élő szervezetekre: emberre, állatra, növényre, sejtkultúrákra. E beszámolókban a kutatások jellemzője, hogy az eljárások során követték a kielégítő tudományos protokollt.”

 A csikung egyik összetevője a hagyományos kínai orvoslásnak és történelme több ezer évre tekint vissza. Általánosságban a csikung támogatja az egészséget. Fizikai és mentális gyakorlatok által gyógyít, amely  hozzájárul a csi  – életenergia – egyensúlyához a szervezetben.  A csi működésének  kétféle módját vitattuk meg a csikungban: 1., belső, és 2, külső működés.

A belső csikung fejleszti az egészséget és az öngyógyulást az egyéni gyakorlások által. Csikung gyakorlatok széles skálája  létezik, melynek célja  a belső fejlődés. A legtöbbet használt  elemek: a légzőgyakorlatok, a mély relaxáció, meditáció, vizualizáció, testtartások, mozdulatok és bizonyos önmasszázs-technikák.

A külső csikung jelenti a csi kibocsátását a csikung “mester” (csikung gyakorló kivételes képességekkel) által, melynek célja hatással lenni önmagán kívül valaki vagy valami másra; oly módon, hogy a folyamat nem hasonlít orvosi eljárásra vagy kezelésre. A páciens állapota  befolyásolható (vagy gyógyítható) az által , hogy  a csikung “mester” kibocsátja a csit azzal a céllal, hogy egyensúlyba hozza a páciens csijét.

Az elemzés célja hogy a nyugati világ tudósai számára elérhetővé tegyenek egyfajta áttekintést az orvosi csikunggal kapcsolatos sokrétű és minőségi tudományos kutatásokról. A csikunggal kapcsolatos kutatások és információk elsősorban Kínában voltak publikálva és a tudományos konferencia témáinak olvasata csak Kínában voltak elérhetőek. 

A csikung gyakorlás és a nyugati medicina együttes alkalmazásának eredményei

MAGAS VÉRNYOMÁS BETEGSÉGEK ESETÉBEN

Klinikai megfigyelések 204 magas vérnyomással küzdő páciens esetén, akiket csikunggal kezeltek. A csoportot véletlenszerűen ketté osztották, az egyik csoport gyakorolni kezdte a csikungot és csökkentett mennyiségű gyógyszert kapott. A másik csoport nem csikungozott, és normál dózisban szedte a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket.

6 hónap után a csikung gyakorlók  esetében a Dopamine β-hydroxylase (DBH) aktivitása csökkent (Szerk. A mellékvese velőállománya termeli a „stresszhormonokat”, az adrenalint, noradrenalint és a dopamint), a HDL- (Szerk. “jó”-koleszterin) szint növekedett. A vér viszkozitása, valamint a trombocita-aggregációja (Szerk. vérlemezkék felszaporodása) javult. A vérnyomásnak a stresszre történő túlzott reakciója csökkent.

A 6 évvel későbbi utánkövetés megmutatta, hogy az érkatasztrófából bekövetkező halálesetek aránya összesen 17,3% volt, ez a csikungot gyakorlók esetében 11,5%-ot jelent, míg a nem gyakorlók esetében jelentősen többet: 32,0% volt az elhalálozás.

(A csikung-hatástanulmány a  vér kémiájának változására, valamint  a magas vérnyomásból fakadó halálesetek tendenciáinak vizsgálatára irányult.)

A kutatók megállapították, hogy a csikung fontos szerepet játszik a szervezet önszabályozó képességének fejlesztésében, a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) kockázatok csökkentésében, valamint az érkatasztrófák megelőzésében (stroke) is.

A tanulmány bemutatja a csikung és a nyugati orvostudomány együttes alkalmazásának eredményét és hasznát.

A csikung gyakorlás és a nyugati medicina együttes alkalmazásának eredményei

ROSSZINDULATÚ DAGANATOS MEGBETEGEDÉSEK ESETÉBEN

Figyelemre méltóak azok a tudományos kutatások is, amelyek a kínai és a nyugati orvoslást együtt alkalmazzák és ezen belül tanulmányozzák a csikung gyakorlatok terápiás hatásait előrehaladott rosszindulatú rákos megbetegedések eseteiben is.  6 hónapon keresztül 97 beteg gyakorolta rendszeresen a csikungot, miközben gyógyszeres kezelésben is részesültek. A kontrollcsoport 30 betegből állt, akik kizárólag gyógyszeres kezelést kaptak.

CSIKUNGOT GYAKORLÓ ROSSZINDULATÚ DAGANATOS BETEGEK CSOPORTJA – 6 HÓNAP ALATT

 • 82%-ban nyerte vissza az erejét,
 • 63%-ban javult az étvágya és
 • 33% szabadult meg az emésztőszerv-rendszeri bántalmaktól (pl. hasmenés),
 • 50%-uknál pedig több, mint 3 kg súlygyarapodás volt tapasztalható.
 • Az immunrendszer számára nélkülözhetetlen falósejtek –  fagociták száma 12,3%-ban NÖVEKEDETT
 • 97-ből  93 betegnél normalizálódott  a vörösvértest (eritrocita)-süllyedés
 • 97-ből  20 betegnél normalizálódott a májfunkció

NEM CSIKUNGOZÓ, CSAK GYÓGYSZER SZEDŐ KONTROLLCSOPORT – 6 HÓNAP ALATT

 • erőnlét javulás: 10%
 • étvágy javulás: 10%
 • emésztőszervrendszer javulása: 6%
 • testsúly-gyarapodás: 6%
 • Az immunrendszer számára nélkülözhetetlen falósejtek –  fagociták száma7,9%-kal CSÖKKENT.
 • 30-ból 3 betegnél normalizálódott  a vörösvértest (eritrocita)-süllyedés
 • 30-ból 2 betegnél normalizálódott a májfunkció

A fentebbi adatok mutatják a  csikung gyógyászati jelentőségét a nyugati orvoslással kombinálva.

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on tumblr
Share on reddit

Vélemény, hozzászólás?

Góra Edina

Góra Edina

2001-ben, életem totális mélypontján találkoztam a csikunggal. A csikung segített abban, hogy a lejtő legaljáról el tudjak indulni felfelé. Tanultam magyar, ukrán és kínai mesterektől, akiknek hálás vagyok a tanításért. Ma már a magam útját járom. A közel két évtizedes gyakorlás alatt fokozatosan érlelődött meg saját csikung irányom, a Ningcsing Csikung, amelyet szeretettel adok át a fejlődni vágyóknak. E weboldal célja, hogy a csikung csodálatos önfejlesztő útját minél többen megismerjék és gyakorolják, lehetőleg nap mint nap.

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on tumblr
Share on reddit

Tudatosság és önfejlesztés

Orvosi kutatások, gyógyulás

Érdekel, mi ez az egész!

Kevesebb feszültséget és több vitalitást szeretnék!

Most belevágok!

Szeretném elkezdeni az Ingyenes Mini-Programot!
Ugrás a programhoz!
KÉRDÉSED VAN?
A képre kattintva írhatsz nekem. Igyekszem mihamarabb válaszolni!