A Ningcsing Csikungról

A Ningcsing Csikung az ellentétesen feszülő erők közötti béke és egyensúly megteremtéséről szól. E cél megvalósítását sosem az ellenállásban keresi és nem is a kitérésben, hanem kizárólag az együttműködésben: a test együttműködésében a lélekkel, a légzés és mozgás együttműködésében a tudattal, az embernek a természettel, a belső késztetéseknek (vágyaknak)  a külső lehetőségekkel.

Ha te is törekszel a tudatos változásra, az egészséged megőrzésére, emberi kapcsolataid fejlesztésére és nem utolsó sorban saját szellemi felemelkedésedre, a Ningcsing Csikung gyakorlása segíteni tud ebben.

Megfigyelések, amelyek elindítottak

Lassan két évtizede foglalkozom azzal, hogyan élhetjük meg minél teljesebben önmagunkat. Utam elején egyszerűen csak szerettem volna jól lenni, túljutni életem fájdalmas eseményein és tiszta lappal újra kezdeni az életet. Mint tudjuk, ez azért nem ilyen egyszerű. Figyeltem, mi az, ami működik és mi az, ami nem. Elkezdtem a csikungot, ami nekem nagyon sokat segített. Egy idő után azonban felismertem, hogy a kezdeti jobban lét után elkezdtem belemenekülni a szellemi útba, ahelyett, hogy meghaladnám a fájdalmas történeteimet. Ugyanezt láttam a legtöbb spirituális dolgokkal foglalkozó embereken is. A hellingeri családállítás módszerével kezdtem el rendbe tenni magam, még egyszer visszatérve a múltamhoz. A családi rendszerrel való lelki munkát annyira fontosnak és hatékonynak tartom, hogy megtanultam ezt a módszert is, amivel 10 éve dolgozom. Azonban a családállítások sem mindenhatóak.

Megfigyeltem, hogy azok a klienseim, akik gyakorolják a csikungot, sokkal erőteljesebben és kevesebb visszaesés mellett  képesek változni. A csikung gyakorlása ad egy olyan támaszt a változásokhoz, amely segít abban, hogy a gyakorló valóban képes legyen meghaladni múltbéli fájdalmas életmintáit.

A különféle terápiás utak és a sokrétű lelki munka utat nyit az újnak, de kialakítani egy új életrendet a megszokott helyett nem könnyű. Kell hozzá bátorság, nyitottság, együttérzés és akaraterő, valamint növekvő tudatosság. Ezeket fejleszti a Ningcsing csikung.

A Ningcsing Csikung támogatja a lelki folyamatokat, mivel a lelki sebek begyógyítása nélkül nem képzelhető el a teljes egészség. Mindazonáltal a Ningcsing Csikung nem a fájdalmakkal foglalkozik, hanem az egészséget erősíti fel annyira, hogy a test és lélek képes legyen meggyógyítani önmagát. A test és az energiarendszer felerősítése, valamint az érzelmi stabilitás megteremtése elengedhetetlen előfeltétele a szellemi fejlődésnek. A Ningcsing Csikungnak fontos része, hogy a test és az tudat állapotával egyaránt törődik. Ebből adódóan a mozgásos gyakorlatok éppen akkora fontossággal bírnak, mint a meditációk.

Hogyan jött létre a Ningcsing Csikung?

A Ningcsing Csikung létrejötte három meghatározó élményemen alakul: a Csung Jüan csikungos  (1-4. szint) tapasztalataim, a hellingeri rendszerszemlélet, a tudatos figyelem, valamint a hangok és a csend világa.

Éveken át kísértem figyelemmel tanítványaimat, hogy a meditációs gyakorlatok végzése milyen  kihívásokat jelentenek számukra. A mozdulatlanul végzett gyakorlatok hatására a feldolgozatlan érzelmi traumák fájdalomként mutatkoznak meg a testben. Megfigyeltem azt is, hogy a legtöbben keveset és/vagy nem megfelelően mozognak. Ha a gerinc és az ízületek állapota nem megfelelő, akkor a test képtelen lesz ellazulni a meditációk alatt. Egyre többen végzünk szellemi munkát és rengeteget ülünk. Az elménket feldolgozhatatlanul sok inger éri, miközben fizikai testünk karbantartása egyre nehezebbé válik: keveset és nem jól mozgunk, a természetestől egyre távolabb esik a táplálkozásunk, a saját aktivitást igénylő gyógymódok helyét átvették a gyógyszerek. Szennyezett a víz és levegő. Mindezek egészen más kihívások elé állítanak bennünket, mint a sok ezer évvel ezelőtt élt embereket.

Mielőtt a Ningcsing Csikung megszületett, 14 éven át gyakoroltam a régi iskolámat (Csung Jüan csikung 1-4. szintjeit végeztem) és tanítottam azt a csikung irányt. Közben segítőként dolgoztam. Családállításokkal, hangterápiával, egyéni konzultációk formájában igyekeztem különféle problémáik megoldásához hozzásegíteni klienseimet. Idővel két dolgot ismertem fel:

  1. Azok a kliensem, akik csikungoznak, könnyebben és erőteljesebben változnak egyéni folyamataikban, mint azok, akik nem.
  2. A Csung Jüan gyakorlatok mellett szükség van a test erőteljesebb átmozgatására, ezért mozgásterapeutaként elindítottam a Mozdulatműhely csoportot.

A csoportmunka érdekesen alakult. Bármilyen tornát kezdtünk el, előbb-utóbb mindegyikből csikung lett. A mozgásokkal nagy hangsúlyt fektettünk a gerinc állapotának javítására, a törzs izmaira és az ízületek kímélésére. Mindemellett figyeltük, hogy a különféle légzés-mozgás kombinációk hogyan hatnak a múltbéli érzelmi traumákra. Ezzel párhuzamosan a saját otthoni gyakorlásaim is változni kezdtek. A megszokott gyakorlatok helyett új mozgásos csikung gyakorlatok jelentek meg bennem, majd új csikung meditációk… és fokokozatosan összeállt egy rendszer. A rendszerben megmaradtak az ősi gyakorlatsorok (pl. Nagyfa, Kis égi kör), de az új mozgásos gyakorlatokkal sokkal könnyebbé vált az ősi gyakorlatok végzése. A Ningcsing Csikung  megfelel nyugati életmódunk kihívásainak.

A Ningcsing Csikungban nagy hangsúly kerül arra, hogy a gyakorlók elkerüljék a spirituális menekülőutak csapdáit, és hogy minél jobban megtalálják és megállják helyüket az életben. A Ningcsing Csikunggal azért dolgozunk, hogy idővel minél többen visszataláljanak saját tiszta forrásukhoz és abból merítsenek minden nap.

Végül egy kis szómagyarázat…

NING jelentése: nyugalom, békesség, higgadtság, derű, megbékélés.

CSING jelentése: elcsendesülés, gyöngéd, kímélő, békés.

CSI jelentése: légzés, lélegzet, életerő, az univerzum bármely pontján fellelhető esszencia.

KUNG jelentése: munka, művészet, elérni valamit gyakorlás, idő- és energiaráfordítás áltaa

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: telegram
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: reddit

Vélemény, hozzászólás?

Góra Edina

Góra Edina

2001-ben, életem totális mélypontján találkoztam a csikunggal. A csikung segített abban, hogy a lejtő legaljáról el tudjak indulni felfelé. Tanultam magyar, ukrán és kínai mesterektől, akiknek hálás vagyok a tanításért. Ma már a magam útját járom. A közel két évtizedes gyakorlás alatt fokozatosan érlelődött meg saját csikung irányom, a Ningcsing Csikung, amelyet szeretettel adok át a fejlődni vágyóknak. E weboldal célja, hogy a csikung csodálatos önfejlesztő útját minél többen megismerjék és gyakorolják, lehetőleg nap mint nap.

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: telegram
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: reddit

Tudatosság és önfejlesztés

Orvosi kutatások, gyógyulás

Érdekel, mi ez az egész!

Kevesebb feszültséget és több vitalitást szeretnék!

Most belevágok!

Szeretném elkezdeni az Ingyenes Mini-Programot!
Ugrás a programhoz!
KÉRDÉSED VAN?
A képre kattintva írhatsz nekem. Igyekszem mihamarabb válaszolni!